Pitfire

Pitfire is een stookwijze waarbij werkstukken in een kuil met zaagsel en hout worden gestookt. Bij deze techniek is het belangrijk een grove chamotteklei te gebruiken. De goed gepolijste werkstukken, worden vooraf biscuit gebakken op 950 °C.

Sulfaten (metaalzouten) worden gebruikt om het werkstuk kleur te geven. De werkstukken worden na de biscuitbak meerdere keren overgoten met de in water opgeloste sulfaten. Kopersulfaat kan een grijze tot rode gloed geven, cobaltsulfaat kan grijs tot blauw worden en ijzersulfaat geeft beige en roodbruine tinten.

De werkstukken worden in een kuil gelegd waarin een flinke laag zaagsel ligt. Daarna wordt er veel klein hout en krantenproppen overheen gelegd. De brandstapel wordt verder opgebouwd en afgedekt met hardhout. Dit geheel wordt in de brand gestoken. Om de hele brandstapel bij elkaar te houden kan deze worden afgedekt met grasplaggen. Na ongeveer een halve dag kunnen de werkstukken met een tang uit de as worden gehaald. Ze hebben mooie warme gevlamde tinten gekregen variërend van zalm, oranje tot zeer zwarte tinten aan toe. De kleuren zijn niet te sturen, daardoor zijn de objecten telkens weer uniek.

 

ontwerp & realisatie: