Naked Raku

Naked-Raku is een relatief jonge techniek die ontdekt is door een glazuurfout (omstreeks de 1980 in Amerika). Het kent overeenkomsten met het gewone Raku, maar dat beperkt zich tot de stookwijze. Door een sliblaag onder het transparante glazuur te gebruiken hecht deze niet op het werkstuk maar springt er aan het einde van het stookproces van af.

Creatie

De werkstukken worden gemaakt van speciale klei waarin Chamotte zit. Als het werkstuk leerhard is wordt het met behulp van een rubberen lomer goed glad gemaakt, maar het mag niet gaan glimmen. Daarna worden er drie lagen engobes aangebracht die tussendoor goed moeten drogen. Na de laatste laag worden de strepen van de kwast weggewerkt met een zachte rubberen lomer en wordt het werkstuk verder gepolijst totdat het gaat glimmen. Na volledige droging worden het biscuit gebakken op 1000 graden. Na de biscuit stook wordt er een sliblaag over het werkstuk aangebracht en daarna, op het ongebakken slib, een laag glazuur.

Stookproces

De temperatuur bij Naked Raku wordt meestal lager gehouden dan bij Raku. Bij Naked Raku komt het glazuur niet tot een volledige versmelting, het glazuur wordt tot het stadium van sintering gebracht. Het stookproces kan in een elektrische of gasoven gebeuren of in een speciale raku-oven. De werkstukken worden in een buitenoven geplaatst die opgestookt wordt tot een temperatuur van + 800 graden Celsius. Als het glazuur helemaal is opgezwollen – sintering – worden de werkstukken uit de oven gehaald met een Raku-tang. Vervolgens wordt het werkstuk in een ton met zaagsel gelegd. Deze wordt zoals gebruikelijk afgesloten zodra het zaagsel goed brandt zodat er een reductieproces kan plaatsvinden. Door de temperatuurschok gaat het glazuur craqueleren. De barstjes worden door de rook zwart ingekleurd. Daar waar de rook door het glazuur en de sliblaag kon dringen zal een grillige tekening ontstaan. Na een minuut of tien wordt het werkstuk uit de ton gehaald en direct overgoten met water. Bij afkoeling van het werkstuk gaat de sliblaag meer krimpen dan het werkstuk. Het water dringt via de scheurtjes in de glazuurlaag naar binnen en de daarbij gevormde stoom duwt de glazuurlaag van de scherf. Daarmee is de "Naakte Raku" ontstaan.

Na afkoeling moet de nog aanwezige slib worden weggewassen en dan komen de effecten ten volle te voorschijn, een ongepland, mooi en grillig lijnenspel op de ondergrond. Na droging kan het werkstuk behandeld worden met bijenwas zodat het glans krijgt.

ontwerp & realisatie: