Het creëren van kopermat is een Raku-techniek. Tijdens het proces ontstaan fascinerende kleuren die deze techniek zo bijzonder maken. Vaak ontstaan erg fraaie kleurovergangen en kleurcombinaties. Het unieke matte effect op de pot ontstaat doordat het glazuur niet volledig is uitgesmolten. Omdat het glazuur geen 'glas' is geworden, blijft de structuur ervan open.
De werkstukken worden gemaakt van speciale klei waarin Chamotte zit en kunnen zowel met de hand als op de draaischijf gevormd worden. De werkstukken worden zoals altijd eerst 'biscuit' gebakken.
Daarna wordt het gebakken werkstuk bewerkt met een glazuur dat voor 90% uit kopercarbonaat bestaat. Na droging wordt het werkstuk in de oven opgestookt op dezelfde manier als bij Raku. Bij zo'n 1000°C wordt het werkstuk uit de oven gehaald. Daarna wordt het werkstuk op het zaagsel in een ton gezet, Gedurende een paar minuten blijft de zaagselton open zodat het werkstuk door de vlammen geraakt wordt. Daarna wordt de zaagselton afgedekt waarna het zogenaamde reductieproces begint. Het kopercarbonaat wordt gereduceerd tot Koperoxide Dit gebeurt slechts gedeeltelijk en resulteert in een groot scala van kleuren. Bij kopermat wordt er geen zaagsel rond of op het werkstuk gestrooid omdat op plaatsen waar zaagsel terecht komt geen kleuring ontstaat. Het langdurig smoren in de zaagselton verandert de kleur voortdurend op het werkstuk. Pas na afkoeling onder de 350 graden vindt er geen verandering meer plaats. Na het uitladen van de zaagselton kan het werkstuk gewassen en gedroogd worden. Bij kopermat wordt er geen was of dichtmiddel gebruikt, hierdoor zou de kleur verdwijnen.
Om de oorspronkelijke kleur van de pot te behouden, kan deze het best op een droge plaats staan, buiten direct zonlicht.
ontwerp & realisatie: